Horsemanship

Horsemanship is een manier waarop jij in het leven staat en met je paard omgaat. Het is dus niet zo dat het een discipline op zich is, zoals dressuur of mennen. Je werkt aan een goede band gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen. Je bouwt samen een communicatiesysteem op waarin jullie elkaar begrijpen, en leert waarom een paard op een bepaalde manier reageert. Horsemanship helpt mensen het gedrag van de paarden te leren lezen en interpreteren, en hoe wij ons voor paarden verstaanbaar kunnen maken. Dit alles is gebaseerd op hoe paarden zich in het wild in de kudde gedragen en met elkaar communiceren.

De basis

Bij de basis van horsemanship leren we eerst en vooral de psychologie van het paard te begrijpen, problemen op te lossen, het gedrag van ons paard te verbeteren en leren we ons paard basis oefeningen. In het begin werken we nog enkel van op de grond, aan een leidtouw. Hierbij leer je je paard onder controle te houden zonder dwang, en zal je je paard leren om te wijken voor lichte druk op een manier die voor hem verstaanbaar is.

De basis

Bedreven zijn

Wanneer we de basis begrepen hebben, kunnen we hierop verder bouwen zowel van op de grond als in het zadel. In deze fase van ons horsemanship ligt de focus op zelf handiger worden, en je paard rustiger en beter krijgen. Tijdens het rijden ligt de focus hier vooral op veiligheid, en je paard leren correct en licht te reageren op je teugels en je benen/zit.

Bedreven zijn

Sprongen vooruitgang

Als je het voorgaande onder de knie begint te krijgen, is het tijd om alles naar een hoger level te brengen. Hier starten we in het grondwerk ook met het werken in vrijheid! Dit is niet alleen heel leuk, het is ook een goede test om na te gaan hoe goed jullie communicatie echt is. Pas wanneer je je oefeningen van het grondwerk ook in vrijheid kan vragen van je paard, weet je dat jullie relatie echt goed zit. Je zal hier dus werken aan een betere band met je paard. Ook is het werken in vrijheid heel goed om je paard mentaal te ontwikkelen doordat hij zelfstandiger zal leren werken.

Ook onder het zadel streven we naar een hoger niveau, namelijk rijden zonder teugels! In deze fase van je horsemanship staan een goede techniek, lichaamstaal, harmonie tussen mens en paard en je begrip van de psychologie centraal.

Sprongen vooruitgang

De expert

Nadat grondwerk, werk in vrijheid en rijden op zit enigszins is ingeoefend, en we begrijpen hoe ons paard leert en denkt, is het tijd voor de verfijning. In dit stadium heb je reeds een harmonieuze relatie met je paard, enige handigheid en een goed begrip van de psychologie van het paard. Dit zal niet enkel leiden tot een hechte band, maar tevens tot een gelukkig en expressief paard! Nu kan je starten met het verfijnde werk onder het zadel, je te verdiepen in nieuwe/moeilijkere oefeningen in zowel het grondwerk als rijden, een specialist in werken in vrijheid worden, of je rijden een specifiek doel geven en met koeien gaan werken! Maar er zijn uiteraard eindeloos veel meer opties. Wanneer jij en je paard elkaar verstaan en vertrouwen, is alles mogelijk, welke discipline of dromen je ook wil nastreven.

De expert

Training op maat

Bovenstaande volgorde van oefeningen en focus is slechts een algemene richtlijn, voor zij die graag van nul beginnen, en een complete en waterdichte basis willen leggen met hun paard voor een breed scala aan doelen. Uiteraard ben je niet verplicht deze weg te bewandelen, al naargelang jou specifieke doelen en/of problemen zullen we op bepaalde dingen focussen en sommige oefeningen overslaan, of er juist langer bij stilstaan.

Training op maat