Osteopathie

Wat is osteopathie voor paarden?

Osteopathie is een manuele behandelwijze die het lichaam van het paard in zijn totaliteit bekijkt. De osteopaat zoekt naar bewegingsbeperkingen in het lichaam die pijn, prestatieverlies of andere klachten kunnen veroorzaken.

Wanneer kan osteopathie voor paarden nuttig zijn?

  • Bij diverse klachten: kreupelheid, rugpijn, stijfheid, verminderde prestatie, gedragsveranderingen, spierproblemen, koliek, etc.
  • Preventief: om blessures te voorkomen en de algehele gezondheid van het paard te bevorderen.
  • Na een operatie of blessure: om het herstel te bevorderen en bewegingsbeperkingen op te heffen.
  • Tijdens de groei: om skeletale onbalansen te corrigeren en een optimale ontwikkeling te bevorderen.

Maak een afspraak »


Rif Osteo


Rif Osteo 2

Hoe werkt een osteopathische behandeling?

De osteopaat gebruikt zachte, manuele technieken om bewegingsbeperkingen in het lichaam op te sporen en te corrigeren. De behandeling is gericht op het herstellen van de mobiliteit en het evenwicht in het lichaam, zodat het paard zich optimaal kan bewegen en presteren.

Is osteopathie voor paarden veilig?

Ja, osteopathie is een veilige behandelwijze voor paarden van alle leeftijden en rassen. De osteopaat is getraind om op een zachte en respectvolle manier met paarden om te gaan.

Een osteopaat is echter niet opgeleid om pathologiën op te sporen. Daarom dient men in geval van ernstige klachten steeds eerst een dierenarts te raadplegen.

Twijfel je of osteopathie jou paard kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact op, en dan bekijken we samen of ik wat voor je kan betekenen.

Wanneer moet je een paard laten behandelen door een osteopaat?

Als je merkt dat je paard pijn heeft, kreupel is, stijf is, minder goed presteert of ander ongewenst gedrag vertoont, is het raadzaam om hem te laten controleren door een paardenosteopaat. De osteopaat kan de oorzaak van de klachten achterhalen en een behandelplan opstellen.

Niet alleen bij problemen maar ook preventief kan een jaarlijkse controle zeker nuttig zijn. Paarden zijn prooidieren, en laten daarom niet altijd meteen merken dat ze last hebben. Soms verschijnen de syptomen pas weken tot maanden nadat er blokkades of problemen ontstaan. Door een jaarlijkse controle in te plannen kunnen we het paard optimaal ondersteunen in zijn algehele gezondheid en onnodige blessures voorkomen.

Maak een afspraak »

EDO?

Osteopathie voor paarden is geen beschermd beroep. Dit wil zeggen dat hier geen concrete regels rond zijn, en iedereen zich paardenosteopaat mag noemen.
Om toch een kwaliteitslabel te kunnen creëren, richtte het IREO (international register for equine osteopathy) het label EDO (Equine Diploma of Osteopathy) op.

Van iedereen die dit label mag gebruiken kan je zeker zijn dat ze een kwalitatief hoogstaande opleiding hebben gevolgd en afgerond, én op regelmatige basis bijscholingen volgen.

Zelf volgde ik de 3.5 jaar durende opleiding aan Het Vluggen Instituut.

Alle osteopaten met het EDO label kan je terugvinden op de website van IREO.