Blog


It's about how you make them feel

Nostalgie – we kennen allemaal de momenten waarop we plots herinnerd worden aan een eerdere gebeurtenis. Het kan een liedje zijn, een plaats, persoon, of zelfs een specifieke geur. Dit neemt ons helemaal mee terug naar het moment van toen. We herinneren ons hoe het was, wie er was, wat er allemaal gebeurde. Maar de belangrijkste herinnering, is hoe we ons toen voelden.

Lees meer

15 maart 2022

Seek the truth for yourself and I'll meet you there.

Een uitspraak die ik onlangs las in een boek. En het is wellicht exact wat mijn paard mij wilde zeggen een aantal jaren terug. Hoewel ik altijd al probeerde om op een zo zacht mogelijke en “vriendschappelijke” manier met mijn paarden om te gaan, botsten we toch vaak op problemen. Miscommunicatie, zou ik het nu noemen.

Lees meer

29 oktober 2019

“Krijgde dat er dan nog uit, dat gedrag?”

“Krijgde dat er dan nog uit?” Dat is een vraag die ik regelmatig te horen krijg. Soms hoor ik zelfs dingen als ‘dieje is al 10 jaar da krijgde er niet meer uit zalle!’. Dit is jammer. Want veel goede en werkwillige paarden worden zo in een hokje van ‘lastig’ of ‘koppig’ geduwd voor de rest van hun leven. En dat is écht niet nodig! Paarden hebben namelijk helemaal geen ‘gedrag’ dat je er niet uit krijgt. (Op enkele uitzonderingen van zware trauma’s na, en zelfs dan..) Paarden reageren op een situatie. Wanneer je de situatie anders gaat aanpakken, zal je paard ook anders reageren.

Lees meer

8 januari 2019

Laterale scheefheid

Wist je dat paarden net als wij links- of rechtshandig zijn? Elk paard buigt van nature makkelijker naar links of naar rechts. Ze zijn dus net als wij eigenlijk links- of rechtshandig. Bij paarden noemt men dit de laterale scheefheid. Deze scheefheid is het gevolg van de natuurlijke beweging van de wervelkolom, de spieren en het gebruik van de achterbenen. 

Lees meer

20 december 2018

Waarom je paard fouten moet maken...

Fouten maken is niet leuk. Niemand zit er op te wachten. Toch is het net van onze fouten dat we leren. En dat is bij paarden net zo. We willen dat alles klopt, elk foutje er uit moffelen. Maar eigenlijk heeft je paard hier niets aan. Het komt dan namelijk helemaal niet van je paard zelf. Je paard zal het achteraf niet zelf opnieuw kunnen doen. Bovendien kan het zelfs krampachtig worden.

Lees meer

13 december 2018