Blog

Het paardenbrein


Het paard vs de mens

Paarden zijn prooidieren, en dit maakt hen tot vluchtdier. Concreet wil dit dus zeggen dat ze steeds instinctief opzoek zijn naar een uitweg, en een omgeving zonder uitweg, zoals een trailer van nature zullen mijden. Bij paarden zijn de hersenen 1/650e deel van het lichaam, bij mensen echter is dit 1/5e. Het is dus niet zo gek dat wij die dingen veel meer gebruiken, en paarden eerder volgens hun zintuigen reageren! Niet alleen maken de hersenen bij paarden een veel kleiner deel van het lichaam uit, ze zijn ook heel anders samengesteld.

De hersenen

Om te begrijpen waarom paarden anders denken als wij, moeten we de samenstelling van de hersenen nader bekijken.

De neocortex (frontale kwab)

Deze staat in voor het denken, redeneren & plannen. Bij ons mensen is deze zeer goed ontwikkeld, maar bij paarden nauwelijks. Zij zijn dus biologisch gewoonweg niet in staat plannetjes te maken om ons te saboteren!

Limbisch systeem

Dit deel van de hersenen staat in voor primaire behoeften, hechting, sociaal gedrag en herinneringen. Dit deel is bij paarden bijzonder goed ontwikkeld, vandaar dat het kuddedieren zijn, en ze een onaangename ervaring nooit vergeten.

Hersenstam + cerebellum

De hersenstam & het cerebellum zijn verantwoordelijk voor het registreren van sensomotorische prikkels, bewegingen en het lichamelijk onderhoud. Bij de mens vormt deel 1/5e van de totale hersenmassa, bij paarden is dit 1/3e. Dit verklaart waarom veulens veel sneller kunnen lopen als mensen.


Paarden werken ons dus nooit expres tegen, ze zijn biologisch niet in staat om op deze manier te redeneren. Wanneer je paard dus niet de gewenste reactie vertoont, ga dan steeds op zoek naar waarom je paard dit niet kan, begrijpt, of durft, en help hem verder!

26 juni 2018