Blog

De valkuil van bijzetteugels


Waarom BIJZETTEUGELS eigenlijk NIET GOED zijn voor je paard...

We willen graag dat ons paard netjes en correct loopt, maar vanuit de positie die we aannemen bij het longeren kunnen we ons paard niet zo makkelijk bijsturen. 
Bijzetteugels kunnen hierbij helpen, zou je dan denken. Maar niets is minder waar! Er zijn hiervoor verschillende redenen:

Paarden leren door beloning. Wanneer een paard iets doet, wat hem rust oplevert, of waardoor de druk wegvalt, is dit voor het paard het correcte antwoord. Ik vraag mijn paard dus met mijn teugel voorwaarts neerwaarts, en wanneer mijn paard deze houding aanneemt, zal ik hem hiervoor belonen door de druk weg te nemen en even niets meer te vragen. Zo weet mijn paard dat dat de correcte houding is!
Bijzetteugels echter kunnen deze beloning nooit geven, want ze zijn er altijd. Je paard krijgt dus geen beloning voor correct gedrag. Niet zo motiverend, toch?

Wanneer de beloning weg blijft, en het paard dus denkt het juiste antwoord nog niet gevonden te hebben, zullen ze verder op zoek gaan naar een houding waarbij ze wel van de druk kunnen afkomen. De enige manier om bij hulpteugels van de druk te ontkomen, is door achter de teugel te kruipen.

De houding die we hierbij vragen van ons paard, is helemaal niet natuurlijk. Ons paard is niet in staat om zomaar boef baf een half uur of langer in deze houding te lopen. Daarom is het van belang dit op te bouwen met kleine stukjes. Wanneer we hulpteugels gebruiken, kan ons paard niet uit deze houding om even te ontspannen.

Gouden regel voor hulpen: het is maar een goede hulp als je ze op termijn kan wegnemen en je paard de oefening zelfstandig kan uitvoeren. Bij het gebruik van bijzetteugels zal je deze steeds opnieuw nodig hebben om dezelfde houding te verkrijgen.

Wanneer voor paarden beloning wegblijft, kunnen ze spanning opbouwen. Gespannen spieren kunnen niet correct getraind worden. Erger zelfs, er zullen zich wellicht de verkeerde spieren ontwikkelen.

Een correcte houding vergt meer dan een bepaalde positie van het hoofd. Paarden moeten hun rug gebruiken, wat onmogelijk is wanneer ze achter de loodlijn lopen. 
Ook is een correcte lengtebuiging vereist op de cirkel, wat wil zeggen dat de rugspieren aan de binnenkant zich aanspannen, en aan de buitenkant stretchen. Wanneer je de bijzetteugel langs binnen korter maakt dan langs buiten, kan je het hoofd wel wat naar binnen stellen, maar dit wil niet zeggen dat ze heel hun lichaam correct gebruiken.

CONCLUSIE: een houding is maar correct en nuttig als deze vanuit het paard zelf komt. Een goede houding kan nooit of nooit afgedwongen worden.

Hoe leer je je paard dan wel correct lopen? Ga op zoek naar een goede instructeur die je hierbij op weg kan helpen. 

Vragen? Je mag me altijd contacteren!
Een reactie plaatsen mag ook. :)

20 december 2018