Blog

Rustig, rustig!, RUSTIG!!


Elke ruiter kent ongetwijfeld de situatie waarin ons paard onrustig wordt, en we vervolgens enigszins wanhopig en zelf in paniek, ons paard proberen te kalmeren. De reflex gaat uit naar het aannemen van de teugels en het paard op dezelfde plaats proberen te houden. Nochtans worden noch ruiter, noch paard hier echt rustiger van. Maar hoe moet het dan wel?

Het paard als vluchtdier

Om te weten hoe we beter op deze situaties kunnen reageren, moeten we eerst begrijpen wat er op dat moment in ons paard omgaat. Het paard is een vluchtdier en zal bij angst dus in de eerste plaats denken aan wegrennen. Dit willen we uiteraard voorkomen, maar toch zal de situatie enkel escaleren wanneer we dit in een gevecht trachten te verhinderen. Het is namelijk zo, dat een paard enkel van de adrenaline kan afkomen, als het zijn voeten kan bewegen. Wanneer je paard echt in paniek is, is het verstandiger om hem ‘in te buigen’, zodat de voorwaartse impuls afgeremd wordt, en vervolgens zijn achterhand te verplaatsen (voorhand niet!). Zo kunnen zijn voeten blijven bewegen, en blijft de situatie toch onder controle.

Hoe pakken we dit concreet aan?

Indien je paard echt in paniek is, zullen we zoals eerder vermeld best ons paard ‘inbuigen’. Wat bedoel ik hier concreet mee? Je neemt één teugel op, schuift je hand naar beneden, en brengt deze teugel rustig, en met een grote boog naar je dij. Zo vraag je je paard om zijn hoofd naar één kant te buigen. De andere teugel laat je los zodat je paard ook effectief de kans krijgt om te doen wat je vraagt. Vervolgens vraag je je paard zijn achterhand te verplaatsen door het aanleggen van je been aan dezelfde zijde als de teugel die je hebt aangenomen. De voorhand hoef je niet te verplaatsen. Het resultaat is dat je paard op een kleine volte zijn voeten zal kunnen bewegen, en toch niet met je wegrent. Opgelet! Deze oefening kan je niet zomaar te pas en te onpas gebruiken op buitenrit, zowel jij als je paard moeten hierin eerst geoefend zijn! Het is daarom aan te raden, dit regelmatig in je weide of piste te oefenen, zowel vanuit stilstand, als vanuit de stap, draf en zelfs galop!

Wat als mijn paard nog niet echt in paniek is, maar gewoon onrustig?

Ook hier is het inhouden van ons paard niet de juiste oplossing, dit zal enkel het probleem verergeren. In plaats daarvan, zet je paard aan het werk, zonder de voorwaartse impuls te stimuleren. Zo kan je bijvoorbeeld steeds korte wendingen maken, linksom buigen, dadelijk weer rechtsom buigen, linksom.. en zo verder. (Short serpentines) Het energieniveau van je paard zal snel dalen, zonder dat er een gevecht of gevaarlijke situatie ontstaan is.

26 juni 2018