Natural Horsemanship, of gewoonweg Horsemanship is een fenomeen dat meer en meer aan het opkomen is. Maar wat houdt het eigenlijk concreet in? Vaak zie je mensen in vrijheid werken met hun paard, of ruiters die zonder hoofdstel rijden. Maar horsemanship is veel meer dan dat, het is geen discipline op zich, maar een ‘way of life’. Het is een filosofie, een houding die jij aanneemt tegenover je paard, en de achterliggende beweegreden achter alles wat je doet.
Waarom Horsemanship?
In de loop der jaren heeft men vele manieren weten te ontwikkelen om ons paard in bedwang te houden. Wanneer de communicatie tussen paard en ruiter niet optimaal verloopt, en er conflicten ontstaan, tracht men deze te verhelpen met allerlei verschillende tools. Dit gaande van een zweep of een scherper bit tot een slofteugel of pessoa. Dit alles, om toch maar te laten lijken dat ons paard netjes loopt. Maar er is ook een andere manier om ons paard te laten luisteren. Wanneer we gebruik maken van een communicatiemethode die het paard van nature begrijpt, bespaar je niet alleen een hoop kosten en moeite aan tools, je hebt ook het voordeel dat je paard je in elke situatie begrijpt en gehoorzaamt. Soms proberen mensen hun paard te laten luisteren door ze bang te maken, maar in dit geval zal er steeds een moment komen dat je paard banger is van iets anders dan van jou, en ben je hem alsnog kwijt.
Wie met zijn of haar paard werkt volgens de principes van het Horsemanship, zal niet alleen een mooi en duidelijk communicatiesysteem opbouwen, ook zullen zowel jij als je paard mentaal sterk ontwikkelen. Het paard zijn zelfstandigheid en zelfvertrouwen, alsook zijn vertrouwen in jou al leider, zal sterk toenemen.
Wat is Horsemanship?
Het klinkt allemaal mooi, een communicatiesysteem dat je paard begrijpt, wederzijds respect en een goede vertrouwensband. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in, in de praktijk? Horsemanship kent zijn basis in het grondwerk. Vanaf de grond kunnen we onszelf als leider profileren zoals dit op geen enkele andere manier kan. Het begin allemaal met oefeningen, die eigenlijk een simulatie zijn van hoe paarden in het wild de rangorde bepalen. Verder is alles wat we met ons paard doen, gebaseerd op deze vorm van communicatie. In alles wat we doen plaatsen we de relatie met ons paard eerst, en trachten we ons paard te begrijpen. ‘Hij is gewoon lui.’ Of ‘Hij wil niet luisteren, hij is mij aan het testen.’ Al eens gedacht dat je paard misschien gewoon bang is? Of helemaal niet begrijpt wat je van hem vraagt als je iets staat te brullen met je handen in de lucht?
‘Ja maar, ik ben wel een dressuurruiter hé.’
Het maakt niet uit welke discipline je uitoefent, of je jong of oud bent, Horsemanship maakt de samenwerking tussen jou en je paard makkelijker en beter op elk vlak. Niet alleen zal jullie samenwerking steeds op een respectvolle, diervriendelijke manier gebeuren, ook zal je doorgaans veel meer met je paard bereiken!