Blog

Laterale scheefheid


Laterale scheefheid

Wist je dat paarden net als wij links- of rechtshandig zijn?

Elk paard buigt van nature makkelijker naar links of naar rechts. Ze zijn dus net als wij eigenlijk links- of rechtshandig. Bij paarden noemt men dit de laterale scheefheid. Deze scheefheid is het gevolg van de natuurlijke beweging van de wervelkolom, de spieren en het gebruik van de achterbenen. 

Zowel een rechts- als links gebogen paard heeft:

  • Een concave, holle zijde met korte en stijve spieren
  • Een convexe, bolle zijde met lange en soepele, zwak ontwikkelde spieren
  • Een sterk, stuwend achterbeen en een zwakker, meer dragend achterbeen

Rechts en links gebogen paard

Een links gebogen paard kan makkelijker naar links buigen. Hij zal soepeler en makkelijker lopen op de linkerhand. Op de volte komen bij links gebogen paarden vaak dezelfde patronen terug:
- Op de linker volte zal een links gebogen paard makkelijker de buiging aannemen, vaak zelfs over buigen. Het binnenachterbeen is een sterk, stuwend been. Dit heeft als gevolg dat deze paarden de neiging hebben om over de buitenschouder te vallen, en dus de cirkel te vergroten.

 

- Op de rechter volte zal het aannemen van de correcte buiging moeizamer gaan. Het zal eerder de neiging hebben om de linkerbuiging te behouden, wat resulteert in het vallen op de binnenschouder en dus het verkleinen van de cirkel.

Verder zal je bij deze paarden vaak merken dat het zadel naar rechts verschuift en je als ruiter dus naar rechts gezet wordt. Je merkt dan ook dat je rechterstijgbeugel vaak lager hangt. Dit is het gevolg van een mindere bespiering aan de rechter kant en een incorrecte rotatie van de wervelkolom.

 

Een rechts gebogen paard zal dus net het omgekeerde doen. Deze paarden zullen de neiging hebben om op linkerhand de cirkel te verkleinen, en op rechterhand de cirkel te vergroten. Bij deze paarden heb je doorgaans het gevoel dat je naar links gezet wordt als ruiter.

Helaas lezen onze paarden de boekjes niet. En is het dus niet altijd zo zwart-wit als hierboven omschreven is. Soms zijn paarden bv. links gebogen, en uit dit zich toch niet zo rechtlijnig. Dat komt omdat er veel meer bij komt kijken dan enkel de laterale buiging. Er dient ook rekening gehouden te worden met de bouw en training van het paard, andere scheefheden e.d.

Verder zijn er niet enkel links of rechtsgebogen paarden. Sommige paarden hebben zelfs de neiging om te buigen in een S-vorm. Probeer dus niet om je paard in een hokje te steken. Observeer goed, en kijk welke bijsturing je paard op welk moment nodig heeft.

Heb je vragen? Dan hoor ik het graag! :)

20 december 2018