Blog

Schouderbinnen


Schouderbinnenwaarts

Wanneer we het paard hebben geleerd om zich ontspannen, met een correcte voorwaarts-neerwaarts en een correcte lengtebuiging te bewegen, kan schoudervoor geïntroduceerd worden als voorbereiding op schouderbinnen. Deze oefening zorgt ervoor dat het binnenachterbeen sterker wordt en leert om correct te dragen.

http://hippomania.be/img/blog/R5.jpg

            Schoudervoor                                               Schouderbinnen
 

Schoudervoor

Dit is een voorbereidende oefening op de schouderbinnen. In deze oefeningen vragen we het paard om op een rechte lijn het binnenachterbeen correct te dragen. Dit doen we door vanuit een correcte lengtebuiging en voorwaarts-neerwaarts de schouders een beetje naar binnen te vragen.
Zo zal het binnenachterbeen meer richting het zwaartepunt treden, bijgevolg zal dit been meer gewicht gaan dragen en moeten de gewrichten zich meer gaan buigen. Hierdoor zullen de spieren en gewrichten sterker en buigzamer worden.
 

Schouderbinnen
Wanneer het paard een stabiele, ontspannen schoudervoor kan uitvoeren, kan er meer lengtebuiging gevraagd worden waardoor de schouderbinnen ontstaat. Doordat het paard gevraagd wordt zich meer te gaan buigen in de lengte, zal ook het binnenachterbeen meer moeten buigen en meer gewicht gaan opnemen. Er wordt nu meer gewicht gedragen door de achterhand, waardoor de voorhand ontlast wordt en de buitenschouder meer vrijheid krijgt.

Deze oefening kan op drie of vier sporen gereden worden. Wanneer de oefening op vier sporen gereden wordt, zal het lichaam zich nog meer moeten buigen en zal het binnenachterbeen bijgevolg dus nog meer tot buigen en dragen worden gebracht. Maar, het is niet zo dat vier sporen per se beter is als drie sporen. Je moet steeds kijken naar wat jou paard kan en nodig heeft, een schouderbinnen is maar goed wanneer het jou paard helpt om sterker en soepeler te worden, niet wanneer je hem hierin moet forceren!

Opgelet: het is belangrijk dat het paard bij deze oefening de lengtebuiging niet verliest. Hierdoor zal het paard gaan wijken en gaat het binnenachterbeen dus voorbij het zwaartepunt, waardoor de oefening zijn gymnastische waarde verliest.

28 oktober 2018