Blog

Waarom je paard fouten moet maken...


Fouten maken is niet leuk. Niemand zit er op te wachten. Toch is het net van onze fouten dat we leren. En dat is bij paarden net zo.

Ik betrap mezelf er vaak op dat ik mijn paard zo goed mogelijk probeer te begeleiden. Ik wil er alles aan doen om te zorgen dat het er goed uitziet. Een kleine correctie hier, een beetje minder daar, en een beetje meer van dat. Tot het hele plaatje klopt. We noemen dit ‘micromanagen’.

We willen dat alles klopt, elk foutje er uit moffelen. Maar eigenlijk heeft je paard hier niets aan. Het komt dan namelijk helemaal niet van je paard zelf. Je paard zal het achteraf niet zelf opnieuw kunnen doen. Bovendien kan het zelfs krampachtig worden.

Denk maar aan een fotograaf, die je in de ‘juiste houding’ wil zetten. Je arm wat meer hier, been wat meer daar, en je hoofd wat schuin naar daar. Na een paar minuten geknutsel: ‘nu niet meer bewegen!’. Dit resulteert in een verkrampte houding, en wanneer je beweegt, en gevraagd wordt om exact terug zo te gaan zitten, zal je geen idee hebben.

Daarom is het belangrijk je paard fouten te laten maken! Laat hen zelf ontdekken wanneer het juist zit. Laat ze los, corrigeer waar nodig, en laat opnieuw los. Raakt je paard het kwijt? Dan zet je alles zo op dat je paard het juiste antwoord terug kan vinden, maar hij moet het zelf vinden! We nemen niet continu zijn handje vast om alles met hand en tand uit te leggen. Laat je paard zoeken. Laat hem proberen. Laat hem fouten maken, en dan ineens, per ongeluk, het juiste antwoord vinden. Dan komt de beloning!
We stellen opnieuw onze vraag. Het paard zal weer gaan zoeken, en wellicht het foute antwoord geven. Want welk van al die pogingen was nu vorige keer het juiste antwoord?
Dat is goed. Een paard dat zoekt en durft proberen is wat we willen. Foute antwoorden worden niet geblokt of afgestraft. Zo creëer je een paard dat bang wordt om te zoeken. Foute antwoorden negeren we gewoon. Blijf maar zoeken, en het juiste antwoord zal beloond worden. Na een tijd zal je paard steeds sneller het juiste antwoord geven. Tot hij het uiteindelijk zeker weet, en de oefening kent.

Probeer dus om je paard niet bij alles te willen helpen. Laat hen fouten maken. Alleen zo kunnen ze écht iets leren.

Heb je vragen? Je mag altijd contact opnemen! Een reactie plaatsen mag ook. :)

Groetjes

13 december 2018