Blog

Waarom grondwerk?


Wat is grondwerk? En waarom is het zo belangrijk? Vaak focussen we vooral op het rijden zelf, zonder al te veel belang en tijd te hechten aan andere aspecten van de samenwerking met ons paard. Zeer veel van de problemen die we opmerken onder het zadel kunnen opgelost, of beter gezegd, voorkomen worden door middel van grondwerk.

Waarom grondwerk?

Bij grondwerk denkt men vaak aan het aanleren van een hoop kunstjes, die je ziet terugkomen in het vrijheidsdressuur. Maar grondwerk is veel meer dan dat! Het omvat verschillende facetten; je paard uit de weide halen, trailerladen, een mooie bespiering en fysieke balans opbouwen.... Dit alles kan je op punt stellen door enkel naast je paard te werken.
Door middel van grondwerk leren we ons paard beter begrijpen en inschatten, werken aan het wederzijds respect & vertrouwen én verfijnen onze communicatie.
Wanneer we van ons paard verwachten dat hij goed reageert op alle hulpen in het zadel, moeten we dit ook goed krijgen van op de grond. Als je communicatie van op de grond duidelijk en subtiel is, zal deze in het zadel ook veel duidelijker en beter worden. Je kan dus je rijden verbeteren zonder te rijden! Met een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden eindeloos. 
Tevens kan je paard door het werken van op meer afstand meer zelfvertrouwen krijgen. Hiervoor moet jullie communicatie en dus jou lichaamstaal duidelijk zijn. Zo kunnen we dus niet enkel als team, maar ook als individu groeien!

Wat is grondwerk?

Alles waarbij je bij je paard bent, er er niet op zit!

Je hebt verschillende aspecten binnen grondwerk, ik licht er enkele toe:

- communicatie opbouwen
- vertrouwen & respect verdienen
- mentale balans (angstige paarden helpen rust vinden, trage paarden motiveren, ...)
- fysieke balans

Grondwerk begint doorgaans met simpele oefeningen waardoor je een 'gemeenschappelijke' taal ontwikkelt. We leggen ons paard uit wat correct volgen betekent, dat we een persoonlijke ruimte hebben (en zij ook), hoe ze gepast reageren op druk, ... Hierbij leggen we meteen ook de link naar de communicatie onder het zadel en leggen alvast de teugel- en beenhulpen uit. Jawel, van op de grond! Na de basisoefeningen brengen we er meer variatie, snelheid en afstand in. Dit alles kan je zowel aan het touw als in vrijheid oefenen.

Door je communicatie te verbeteren, elkaar te leren begrijpen, samen nieuwe dingen te leren, en moeilijkheden op te lossen zal je als team enorm groeien. 
Grondwerk kan je helpen om een 'speelvogel' voldoende variatie te geven. Om een minder voorwaarts paard te motiveren. Om een angstig paard te helpen rust te vinden... Afhankelijk van het paard dat je voor je hebt, zal je je training wat moeten aanpassen. 

Wanneer je communicatie duidelijk is, en je paard mentaal stabiel is (noodzakelijk om optimaal te kunnen leren), kan je ook aan de hand werken aan de fysieke balans.
Ook vanuit het grondwerk kan je bespiering opbouwen. Zowel aan de hand (van dichtbij) als vanuit de longeer positie kan je je paard dressuuroefeningen aanleren.
Van voorwaarts neerwaarts, schouderbinnen, appuyement,... tot de hogeschoolsprongen! 

Wil je zelf aan de slag?
In de online academy kan je alvast enkele trainingsvideo's terugvinden over basisgrondwerk.
Als je vragen hebt, hoor ik het graag.

Veel plezier!

8 april 2020