Blog

Waarom grondwerk?


Wat is grondwerk eigenlijk concreet? En waarom is het zo belangrijk? Vaak focussen mensen zich enkel op het rijden zelf, zonder al te veel belang en tijd te hechten aan andere aspecten van de samenwerking met ons paard. Zeer veel van de problemen die we opmerken onder het zadel kunnen opgelost, of beter gezegd, voorkomen worden door middel van grondwerk.

Wat is grondwerk?

Bij grondwerk denken mensen vaak aan het aanleren van een hoop kunstjes, die je ziet terugkomen in het vrijheidsdressuur. Maar grondwerk is veel meer dan dat, het omvat je paard uit de weide halen, trailerladen, en zo veel meer. Wanneer we grondwerk doen met ons paard profileren we ons als leidersfiguur, werken aan het wederzijds respect en verfijnen onze communicatie. Je werkt aan verschillende oefeningen van op de grond zoals leiden, je paard leren wijken voor druk (zowel constante als ritmische druk), je paard op de cirkel zetten, achteruit en naar je toe vragen enzoverder.

Waarom grondwerk?

Wanneer we van ons paard verwachten dat het goed reageert op alle hulpen in het zadel, moeten we dit ook goed krijgen van op de grond. Hoe kan ons paard nu begrijpen dat het licht op onze zit en beenhulpen moet reageren, als als er bij de communicatie vanaf de grond wel eens gesleur of geduw aan te pas komt? Het gebeurt regelmatig dat je mensen meermaals aan het halstertouw ziet trekken of hun paard een beetje opzij willen zetten door met hun volle gewicht tegen hun paard te gaan hangen. Wanneer je communicatie van op de grond duidelijk is, zal deze in het zadel ook veel duidelijker en beter worden. Ook krijg je van op de grond de kans om oefeningen te doen die het paard duidelijk maken dat jij een bekwame en betrouwbare leider bent. Tevens zal je paard door middel van het grondwerk meer zelfvertrouwen krijgen, en zullen jullie dus niet enkel als team, maar ook als individu groeien!

26 juni 2018


Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd of gedeeld met derden.