Blog

Van kleuterklas naar universiteit?


De paardensport kent vele disciplines. Wanneer men een paard gaat opleren ligt dan ook meestal de focus meteen bij deze discipline. Nochtans is dit een beetje als je paard van de kleuterklas naar de universiteit sturen. Ze krijgen een basisopvoeding mee van de moeder - en eventueel soortgenoten - en daarna aan het werk!
Grondwerk is voor mij ‘het middelbaar’ in de opleiding. Ongeacht wat je later wil gaan doen met je paard, mennen, dressuur, jumping, endurance, etc., het is altijd van belang dat je paard en jij eerst een basiscommunicatie opbouwen. Zo kan je je paard van begin af aan duidelijk uitleggen wat je van hem vraagt. Op deze manier zullen er in de opleiding een pak minder misverstanden en frustraties ontstaan, zoals een paard dat de vraag niet goed begrijpt en een ruiter die dit dadelijk aanziet als ‘testen’ of koppigheid. Door van in het begin aan een duidelijke communicatie te werken zal je paard ‘leren’ als een aangename en leuke ervaring meekrijgen. Hierdoor krijg je niet enkel een nieuwsgierig maar ook een enthousiast en werkwillig paard!

Maar niet enkel communicatiegericht is grondwerk belangrijk. Elk paard moet naar de bekapper/hoefsmid of veearts en moet leren op de trailer te gaan en netjes te blijven stilstaan.
Ook dit kan je allemaal probleemloos laten verlopen door middel van grondwerk.
Vaak zie ik dat mensen het negatieve gedrag bij de hoefsmid of veearts na een tijd ‘aanvaarden’. Omdat hij het toch altijd doet, en ze vaak niet de tijd hebben om er grondig aan te werken. Nochtans kan je elk paard netjes gemanierd krijgen en kost dit je op termijn veel minder tijd! Als je vanaf het begin consequent aan deze dingen werkt, moet je niet elke keer opnieuw je paard 5x achteruit zetten of steeds een uur vroeger opstaan omdat hij de trailer niet op wil. Laat staan naar methoden zoals een praam e.d. grijpen.

Grondwerk is dus voor iedereen nuttig! Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen? Of loop je tegen problemen aan die je echt niet opgelost krijgt? Ga op zoek naar een goede instructeur die je hierbij kan helpen.

Heb je vragen? Aarzel niet om contact op te nemen!
Je mag ook altijd een reactie plaatsen. :)

Groetjes

Arifka

6 december 2018