Rechtrichten is een begrip dat slechts onder de minderheid van de hedendaagse ruiters gekend is. Nochtans is dit van niet te onderschatten belang wanneer we ons paard willen berijden. Om het hoe en wat van rechtrichten wat meer naar voren te brengen, neem ik dit stukje op in mijn blog.
Rechtrichten, wat is dat nu eigenlijk?
Rechtrichten is eigenlijk het gymnastiseren van ons paard, als voorbereiding op het rijden. Wanneer we ons paard gaan rechtrichten gaan we van op de grond verschillende oefeningen doen om ons paard soepeler en sterker te maken. Deze oefeningen bouwen steeds verder op elkaar, in wat we noemen ‘De trainingsladder’. De moeilijkheidsgraad van de oefeningen zal steeds toenemen, tot we uiteindelijk ons paard kunnen vragen zich volledig te verzamelen. De reden dat we hiervoor werken vanaf de grond, is om ons paard de kans te geven zich te balanceren en ontwikkelen zonder dat wij hem hierbij met ons gewicht en (on)evenwicht storen.
Moet dat nu echt?
Waarom is rechtrichten nu eigenlijk zo belangrijk? Wel, paarden zijn van nature sterker en soepeler in bepaalde delen van hun lichaam. Ze zullen bijvoorbeeld meer gewicht op hun voorhand dragen, en sterker stuwen met een van de twee achterbenen. Ook zal het buigen in de lengte (van hoofd tot staart) vaak beter gaan naar links of rechts. Dit is helemaal niet zo gek, ook wij zijn alles behalve perfect in evenwicht. Denk maar aan het feit dat wij mensen ook rechts- of linkshandig zijn. Dat is bij paarden net zo. Het verschil is echter, dat wij met onze rechtse of linkse hand niet alle taken moeten uitvoeren, en hierbij ook nog op regelmatige basis belast worden met heel wat gewicht.
In de vrije natuur ondervinden paarden helemaal geen probleem van hun ‘scheef zijn’. Integendeel, het helpt hen net om te overleven! Zo is het paard beter in staat te vluchten doordat hij zijn gewicht op de voorhand draagt. Maar wanneer we van ons paard welbepaalde oefeningen en gangen gaan vragen, en hem hierbij ook nog belasten met ons gewicht, wordt het een heel ander verhaal. De voorbenen zijn namelijk niet gebouwd om zo veel gewicht te dragen, en wanneer een bepaald been meer belast wordt, zal dat op termijn tot overbelasting en kwetsuren kunnen leiden. Het is dus zowel voor onszelf als voor ons paard van groot belang dat we het gaan rechtrichten.
Door ons paard recht te richten zullen we dus verscheidene problemen kunnen voorkomen. Dit gaande van overbelasting, tot vallen over de schouder, zwaar zijn op de hulpen, een harde rug enzoverder.
Anatomisch bekeken
Wanneer we het paardenlichaam bekijken, zien we kracht, uitstraling en stabiliteit. Althans, zo lijkt het. Pas wanneer we het paard nader anatomisch gaan bekijken kunnen we zien dat het eigenlijk niet gebouwd is om zonder meer een ruiter te dragen. Wanneer wij op een ongetrainde paardenrug gaan zitten, zal deze zakken onder invloed van het gewicht van de ruiter, en wordt de rug hol.
Hierdoor kunnen de doornuitsteeksels tegen elkaar komen wat kan leiden tot kissing spines. Dit kan op zijn beurt leiden tot botoplossing of botvorming, wat zeer pijnlijk is voor het paard. Wij zijn dus als ruiter verplicht de rug- en buikspieren van het paard goed te trainen, om er voor te zorgen dat het in staat is ons correct te dragen.
Het trainen van de boven- en onderlijn (rug- en buikspieren) is slechts één van de acht dimensies waarin we het paard moeten rechtrichten.