Blog

Het belang van een goede release.


Hoe leren paarden? Dit is zeer belangrijk om te weten wanneer we met paarden gaan werken, niet alleen als we ze iets willen leren, maar vooral voor de dingen die we ze niet willen leren!

Wat bedoelen we met release?

Concreet bedoelen we met een release het wegnemen van druk. Dit kan je op zeer veel verschillende manieren interpreteren. Zo kan je de druk van je teugels loslaten, de druk van een drijvende stick/zweep wegnemen door deze naar beneden te doen of gewoon je paard even rust geven en niets meer van hem vragen.

Hoe leren paarden?

Paarden zijn continu op zoek naar veiligheid en rust. Dit is zeer belangrijk om te weten, want zo kunnen wij aan ons paard duidelijk maken dat hij de juiste oplossing voor een oefening gevonden heeft. Wanneer we iets vragen van ons paard, en daarvoor gebruik maken van druk (in welke vorm dan ook) zal deze op zoek gaan naar een manier om van deze druk weg te komen. Wanneer wij dus de druk wegnemen, legt het paard de link met wat het moet doen om rust te krijgen.

Wat is dan het belang van een goede release?

Of beter, wat is een goede release? Een goede release is het wegenemen van druk op exact de juiste moment. Vanaf de seconde dat ons paard de gewenste reactie uitvoert, alle druk laten vallen.
Waarom is een goede release zo belangrijk? Wanneer ons paard de gewenste oefening uitvoert, en wij slechts drie stappen of seconden later een release geven, zal ons paard minder snel de link leggen naar wat er nu juist moest gebeuren om rust te krijgen. Wanneer we de ene keer na één stap druk wegnemen, de andere keer na vijf stappen, en nog een andere keer na drie stappen, zal je paard meer tijd nodig hebben om de link te leggen tussen de oefening en de beloning.

Een goede release is niet enkel belangrijk wanneer we ons paard iets willen leren. Vooral wanneer we ons paard iets niet willen leren. Denk maar aan het verhaal waarin een ruiter op zijn of haar paard wil stappen met een krukje, het paard verzet zijn achterhand, en wat doet de ruiter? Die stapt terug van zijn krukje af, zet het krukje terug bij het paard, en gaat er vervolgens opnieuw opstaan. “Lastig paard zeg! Zo met mijn voeten spelen!” Maar eigenlijk doet je paard niets anders dan je hem geleerd hebt! Door steeds je krukje goed te zetten, heb je je paard een moment van rust gegeven. Hierdoor leer je hem: ‘als je je bij het opstappen verplaatst mag je weer even gewoon blijven staan.’ Moet je je paard dan straffen? NEEN! Je kan je paard niet straffen voor iets waar je hem eerst talloze keren voor beloond hebt! Wij moeten gewoon onze aanpak aanpassen. Zet hem bijvoorbeeld onmiddellijk enkele passen achteruit. Dan neem je je bankje mee en probeert het opnieuw. Na telkens nog meer te moeten bewegen zal je paard snel merken dat het toch wel voordeliger is om gewoon te blijven staan.

Heb je vragen? Aarzel niet om contact op te nemen!

12 november 2018