Mijn verhaal

Mijn paardenverhaal kent zijn bestaan vanaf mijn prille begin. Nog voor ik kon lopen had ik reeds menig tijd in het zadel gespendeerd en ik heb wellicht meer uren doorgebracht op de rug van een paard dan achter de schoolbanken. Waar de meeste kinderen van mijn leeftijd blij waren wanneer ze goed gereden hadden, was ik maar blij als mijn paard me na de les in vrijheid volgde door de piste. Reeds heel mijn leven ben ik geboeid door een harmonieuze samenwerking tussen mens en paard, maar nooit vond ik een duidelijk vastgelegde methode met een duidelijke aanpak en filosofie. Tot ik na enig sukkelen het begrip Natural Horsemanship leerde kennen. Een wereld ging voor mij open, en de aanpak die altijd alleen mij leek te boeien, bleek een heuse wereld te kennen.

Vervolgens ben ik me gaan verdiepen in het Horsemanship verhaal en is de band tussen mij en mijn paarden enorm gegroeid, en leek alles plots vanzelf te gaan. Bij Horseman's Paradise volgde ik 2 jaaropleidingen en de instructeursopleiding, om zo intensief mogelijk aan mijn skills en kennis te werken. Hierdoor is mijn horsemanship enorm vooruit gegaan. Ook volgde ik een clinic horsemanship bij Buck Brannaman en ging ik enkele maanden op stage bij Marius Schneider.

Klein Rifje

Van bulldozer en angsthaas tot ontspannen trouwe vrienden

Ondanks het feit dat ik reeds van kinds af ben opgegroeid tussen de paarden, verliep het niet allemaal van een leien dakje. Een klein meisje wilde een groot paard, en zo kwam mijn Shire, Yvon in mijn leven. Yvon wist echter maar al te goed dat hij veel groter en sterker was als mij, en zat er niet mee in mij meermaals nonchalant aan de kant te duwen, of los omver te lopen. Als hij geen zin had om te rijden, was mijn zin ook al snel over. En trailerladen was al helemaal geen optie. Al snel werd onze samenwerking minder en minder aangenaam tot zelfs gevaarlijk. Daarnaast was er ook mijn Darco, Funke. Hij was dan wel braaf en respectvol, maar elke keer er wat wind was, de kat passeerde of de hond van de buren blafte, schoot hij half de piste door of deed een goed kwartier galoptraining door de weide. Ik moest hem continue inhouden om niet steeds een versnelling hoger te gaan, en ook het opstappen ging niet zonder moeite. Ik zat amper in mijn zadel of mijn paard was al volop aan de training begonnen. ‘Hier kan ik nooit een ontspannen wandeling mee maken’ dacht ik, maar dit draaide gelukkig heel anders uit, dankzij Horsemanship.

Ik leerde hoe ik mijn paarden kon lezen en begrijpen, en bouwde samen met mijn viervoeters een communicatiesysteem op gebaseerd op het natuurlijke gedrag van paarden. Yvon is nu een werkwillige en respectvolle vriend geworden die steeds mooi uit mijn ruimte blijft, licht op al mijn hulpen reageert, en zelfs in vrijheid de trailer op wandelt! Ook Funke is sinds mijn nieuwe aanpak een heel ander paard geworden. Hij schrikt niet of nauwelijks meer, kan rustig langs de grote baan lopen, blijft netjes staan bij het opstappen, en kan met een licht contact (bitloos) gereden worden. Wil jij je aanpak ook over een andere boeg gooien en je droom waar maken? Wacht niet langer en stap nu mee in het horsemanship verhaal!


You're not working on the horse, you're working on yourself.

Ray Hunt