Blog

Het gevaar van de comfortzone


We willen dat ons paard zich comfortabel voelt. Rustig is. Een paard in paniek betekent meestal ook een baasje in paniek.

Elk paard heeft zo zijn eigen onzekerheden. Sommigen zijn bang van koeien, anderen van shetlanders, of wapperende dingen. Meestal proberen we deze situaties te vermijden. We weten dat ons paard anders bang en onzeker zal worden. Vaak leidt dit tot gevaarlijke situaties en dat willen we liever niet. We proberen dus steeds binnen de comfort zone van ons paard te blijven…

Het gevaar hierin is dat we zo ‘handleidingpaarden’ creëren. Het is een braaf paard, alleen je mag niet dit, en niet dat en als je daar komt moet je opletten voor… Herkenbaar?

Toch help je je paard hier totaal niet mee. Deze paarden blijven altijd onzeker. Ook blijven zij mentaal onstabiel. Je schermt ze af voor een stukje van de wereld. Of dat proberen we toch. Maar vroeg of laat botsen we toch op deze problemen. Misschien niet vaak genoeg om er echt aan te werken. Maar voor je paard is dit een groot probleem.

Ik vergelijk het met een kind dat geen wiskunde kan. Help je hem door hem nooit meer wiskunde te laten mee volgen op school? Help je dit kind door alles wat met wiskunde te maken heeft van hem weg te houden? Kan je niet beter voor extra bijscholing zorgen? Het zal waarschijnlijk nooit een krak worden, maar dan kan hij tenminste mee met de rest. Dan staat hij niet compleet voor schud als hij toch in een situatie komt dat hij moet kunnen rekenen.

Met onze paarden is het net zo. Je kan niet alle plastic zakken in de wereld besturen. Of alle enge dingen bij je paard vandaan houden. Noch zorgen dat je nooit een shetlander tegenkomt als je gaat wandelen. Ja kan wel enkel binnen rijden, om dit te voorkomen. Maar is dat een faire oplossing?

Probeer van je paard geen handleidingpaard te maken. Ga de confrontatie aan en help je paard om sterker in zijn schoenen te staan. Help je paard als hij het moeilijk heeft, om zijn angsten te overwinnen. Toon hem dat hij om raad kan komen bij jou, en dat dit hem veiligheid brengt, eerder dan vluchten.

Als je zelf niet weet hoe hier aan te beginnen, ga dan op zoek naar mensen die jou hierbij kunnen helpen. Vraag raad als je het even niet meer weet.

Je mag ook altijd een reactie plaatsen! :)

10 december 2018