Blog

Waarom rechtrichten


Paarden zijn van nature niet symmetrisch ontwikkeld, en eigenlijk ook niet gemaakt om een ruiter te dragen. In de vrije natuur vormt dit voor het paard geen enkel probleem, in tegendeel, dit geeft het paard zelfs voordelen!
Maar wanneer wij een paard gaan berijden zonder de nodige voorbereidingen, zal dit op termijn tot heel wat gezondheidsklachten leiden bij het paard.

Wat kan er misgaan?

Hoewel iedereen vanuit de beste bedoelingen een samenwerking met zijn of haar paard wil aangaan, leiden onbegrip of onwetendheid vaak tot frustratie en pijn bij zowel mens als dier. Om toch het beoogde resultaat te bereiken vervallen we soms in het gebruik van zweep, sporen, slofteugel en zoverder.

Wanneer wij als ruiter de signalen van het paard niet begrijpen of erkennen kan dit leiden tot verschillende problemen zoals:

  • Spanning in de rug (dit resulteert in zowel fysieke als psychische spanningen: niet kunnen doorzitten, niet voorwaarts neerwaarts kunnen zakken, maar ook kijkerig en schrikkerig zijn)
  • Niet in staat om naar beide kanten even goed te buigen
  • Neiging hebben om te versnellen
  • Onregelmatige takt
  • Hoefkatrolproblemen
  • Scheef bekken
  • Tanden knarsen
  • Het scheef zetten van de ruiter (gevoel dat je steeds naar links of rechts zakt)

Beter voorkomen dan genezen

Wanneer we de juiste voorbereidingen treffen alvorens ons paard te gaan berijden, zullen al deze problemen zich niet voordoen. Maar ook wanneer deze problemen zich reeds gedurende jaren manifesteren, kunnen ze nog verholpen worden doormiddel van rechtrichten.

Een rechtgericht, symmetrisch en sterk ontwikkeld paard, zal in staat zijn om zonder druk en stress zich te laten verzamelen en de ruiter correct en met plezier te dragen.

Verzameling als doel

Het uiteindelijke doel is een paard te verkrijgen dat zich kan en laat verzamelen, waarbij harmonie tussen paard en ruiter centraal staat. Hierdoor kan het paard tot op hoge leeftijd presteren en zowel mentaal als fysiek gezond blijven.

Ook voor ruiters die niet de ambitie hebben om topprestaties te bereiken is het van belang te beseffen dat het gymnastiseren van het paard ten grondslag ligt aan iedere discipline binnen de paardensport.

 

26 juni 2018